KAJ EU POČNE ZAME?

Omogoča mi, da lahko študiram in delam v drugi državi.

Državljani Evropske unije si lahko študijske priložnosti oz. zaposlitev poiščemo v kateri koli drugi članici in se tja tudi preselimo brez zapletenih in odvečnih birokratskih postopkov. Študijske izmenjave se izvajajo v okviru Erasmus+ programa, ki je eden izmed najučinkovitejših programov spodbujanja evropskega povezovanja.

Omogoča mi, da lahko z evrom plačujem znotraj evroobmočja.

Evro je uradna in skupna valuta 19 držav članic EU ter hkrati najvidnejši simbol evropskega povezovanja. Evropska centralna banka in Evropska komisija skrbita za ohranjanje njegove vrednosti ter stabilnosti in za določitev meril, ki jih morajo izpolnjevati članice EU za vstop v območje evra.

Omogoča mi, da lahko uveljavljam pravico do zdravstvenih storitev v tujini.

Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja sem med začasnim bivanjem v vseh državah EU, na Islandiji, v Lihtenštajnu, na Norveškem in v Švici upravičen do nujne zdravniške pomoči pod enakimi pogoji kot tam zavarovane osebe.

Omogoča mi, da lahko nakupujem blago iz druge države EU brez plačila carine.

Evropska unija je območje enotnega trga, na katerem velja prosti pretok ljudi, blaga, storitev in denarja. Zato lahko kupujem po vsej EU, ne da bi me skrbeli dodatni stroški.

Omogoča mi, da lahko prejmem odškodnino v primeru zamude ali odpovedi leta.

Potniki v EU so upravičeni do denarne odškodnine v primeru večje zamude, odpovedi leta ali izgube prtljage. Enako velja tudi za potnike v železniškem, avtobusnem in ladijskem prometu. A bistveno je, da se svojih pravic zavedamo in da zahtevamo njihovo uveljavitev.

Omogoča mi, da lahko prosto potujem.

Znotraj schengenskega območja lahko prestopam meje brez ustavljanja. Praviloma ni treba niti pokazati osebnega dokumenta. Vse osebne izkaznice in potni listi držav članic so med seboj enakovredni in veljajo enako v vseh državah članicah. Potni list EU pa omogoča potovanje po vsem svetu in je prepoznavne rdeče barve.

Omogoča mi, da lahko brez dodatnih stroškov uporabljam mobilne storitve.

Z odpravo nacionalnih monopolov se je cena telefoniranja v EU bistveno znižala, ukinitev stroškov gostovanja pa mi omogoča, da sem lahko tudi med potovanjem po Evropi redno v stiku s svojimi bližnjimi, ne da bi me skrbelo za višino računa.

Omogoča mi, da lahko vrnem izdelek v roku 14 dni.

Pravila EU omogočajo, da kupljeno brez obrazložitve vrnem v 14 dneh od prejema, prodajalec pa mora vrniti kupnino. Poleg tega pa evropska zakonodaja zagotavlja najmanj dve leti garancije na elektronske izdelke, kupljene v EU.

Omogoča mi, da lahko z visokimi prehranskimi standardi EU zaužijem varno hrano.

EU ima ena najstrožjih pravil za zagotavljanje kakovosti hrane na svetu. Z učinkovitim in sistematičnim nadzorom nad agroživilsko verigo »od vil do vilic« skrbi, da vselej vem, kaj jem.

Omogoča mi, da lahko kot 18-letnik brezplačno potujem z vlakom po Evropi.

V okviru pobude Evropske komisije DiscoverEU vsako leto na tisoče mladih iz vse Evrope prejme brezplačne vozovnice za poletno raziskovanje EU. Več si poglej tukaj https://europa.eu/youth/discovereu_sl 

Portal Kaj Evropa počne zame?

Na portalu so objavljeni kratki informativni članki o dosežkih in ukrepih EU. Raziščite, kako EU vpliva na naš vsakdanjik, kakšne koristi imamo in na kakšen način je prisotna v naših krajih, mestih in regijah.

Portal Kaj Evropa počne zame?

Na portalu so objavljeni kratki informativni članki o dosežkih in ukrepih EU. Raziščite, kako EU vpliva na naš vsakdanjik, kakšne koristi imamo in na kakšen način je prisotna v naših krajih, mestih in regijah.

Portal Tvoja Evropa

Na portalu Tvoja Evropa boste našli praktične informacije o selitvi, življenju, študiju, delu, nakupovanju, potovanjih in poslovanju v drugih evropskih državah.